Hva er Robotic Process Automation og hvorfor er dette et hett tema akkurat nå?
Robotic Process Automation, eller RPA, er en teknologi som gjør det mulig å automatisere repetitive og tidkrevende oppgaver ved hjelp av programvare-roboter. Disse robotene kan utføre oppgaver på samme måte som en menneskelig ansatt ville gjort, for eksempel ved å logge seg inn på systemer, utføre beregninger, oppdatere databaser eller sende e-post. I en tid med økende krav til effektivitet og kostnadsbesparelser, er RPA blitt et svært populært verktøy for mange bedrifter. Det gir muligheter for å øke produktiviteten, redusere feilene og frigjøre tid til mer viktige oppgaver. I denne artikkelen skal vi ta en nærmere titt på hva RPA er og hvordan det fungerer.
Hvordan RPA fungerer: Se innsiden av en automatisert prosess
RPA fungerer ved å simulere handlingene et menneske ellers ville gjort. De kan trykke på knapper, skrive inn tekst i et skjema, åpne og lese et dokument, hente informasjon fra en nettside, gjøre matematiske beregninger og mye mer. Ved å sette sammen flere slike handlinger, får man det man kaller en RPA-prosess. Selv om det som skjer i bakgrunnen kan være avansert, har RPA-prosesser et veldig visuelt grensesnitt. Dette har den store fordelen at alle, ikke bare utviklere, kan forstå hva det er som foregår når den kjører. Under kan du se et eksempel på en enkel RPA-prosess:
Bak hvert steg kan det ligge avanserte og kraftige funksjoner, men arbeidsflyten er likevel enkel å forstå med det visuelle grensesnittet.
Fordelene ved å bruke RPA
Kjenner du mange som elsker repetitive og kjedelige oppgaver med lite variasjon? Ikke jeg heller. Med RPA kan du fjerne disse oppgavene og samtidig øke produktiviteten, redusere feilene, øke trivsel blant ansatte og spare tid og penger. La oss se nærmere på hvordan RPA kan effektivisere din bedrift.
Frigjøring av tid til viktigere oppgaver: Se for deg at du hver uke må behandle 500 bestillinger fra kunde. Typiske oppgaver her er validering av kontaktinfo, opprette en sak i forskjellige systemer, sende en bekreftelsesmail til kunde og tildele saken til en kundebehandler. Om du i snitt bruker 5 minutter på hver bestilling, blir det over 40 timer med kontinuerlig arbeid. Med RPA ville det samme arbeidet tatt rundt 1 time. Tenk på hva dette kan bety for responstiden din kunder vil oppleve!
24/7 - 365: RPA-robotene elsker å jobbe og kan jobbe kontinuerlig uten pauser eller ferie. Om en oppgave kommer inn onsdag formiddag eller søndag kveld har ikke noe å si for robotene. Dette gir trygghet for at ting blir gjort og at saker ikke hoper seg opp.
Nøyaktighet og datavalidering: En RPA-robot som er satt opp riktig gjør aldri feil, og fører til store forbedringer i nøyaktighet spesielt i komplekse prosesser som krever at man må sjekke mange regler.
Fungerer sammen med “alt”: RPA kan interagere med alle systemer, siden den kan "late som" den er et menneske. Dette gjør at man i praksis kan automatisere mot ethvert system.
Eksempler på hvordan RPA kan automatisere hverdagen i din bedrift
RPA er ikke begrenset til enkelte bransjer eller type oppgaver, det kan tilpasses en rekke ulike virksomheter og fungerer godt i tillegg til eksisterende IT-systemer. Det finnes flere eksempler på at RPA har vært benyttet i bransjer som finans, logistikk, helsevesen, og kundeservice. For eksempel kan en bank automatisere prosessen med å sjekke kundens kredittverdighet ved å bruke en RPA-bot til å hente data fra ulike kredittbyråer. En logistikkbedrift kan bruke RPA for å automatisere prosessen med å planlegge og optimalisere ruter for transport av varer. I helsevesenet kan RPA brukes for å automatisere prosessen med å registrere pasientdata og sørge for at all informasjonen er korrekt og oppdatert.
Fremtiden med RPA
RPA er en relativt ny teknologi som utvikler seg raskt. I fremtiden kan vi forvente å se en økt bruk av RPA i mange bransjer, samt at teknologien vil bli mer avansert og kraftfull. Man ser også at RPA blir stadig mer integrert med andre teknologier som kunstig intelligens (AI) og maskinlæring, noe som vil gjøre automatiseringen enda mer avansert og kraftfull. I tillegg vil det også komme flere og bedre verktøy for å utvikle og administrere RPA-løsninger, noe som kan gjøre det enklere og billigere for bedrifter å implementere teknologien.
SS&C Blue Prism
I de fleste av våre RPA-prosjekter vil SS&C Blue Prism (BP) være det foretrukne verktøyet og det vi anbefaler dette aktivt til våre kunder, for eksempel Gjensidige Forsikring, HELP, og OBOS. Grunnen til at BP så ofte er å foretrekke er at det er en komplett automatiseringsplattform med et stort, og stadig voksende sett med funksjoner og verktøy som dekker alle aspekter av utvikling og drift av en RPA-prosess. Fra prosessdesign og datainnhenting til utvikling og implementering. Vi opplever også en tilnærmet ubegrenset mulighet til å integrere med kunders eksisterende systemer, enten det er et gammelt kjernesystem, en webbasert tjeneste uten API eller en spesialløsning som kunden har utviklet selv. Videre, i tillegg til selve automatiseringsløsningen utvikler BP også stadig nye verktøy for å effektivisere utviklingsprosessen og øke automatiseringsgraden. Under følger et utvalg av disse:
Capture - Genererer prosessdokumentasjon automatisk.
Decipher - Et kraftig verktøy for å lese data fra ustrukturert tekst, eller teskt som ikke lar seg lese maskinelt.
Process Intelligence - Analyserer arbeidsflyt og finner de delene som best egner seg for automatisering.
Interact - Øker antall prosesser som lar seg automatisere ved å spørre for eksempel en saksbehandler når prosessen selv ikke finner ut av noe.
Les mer og se resten av listen her.
Hvor begynner man?
Dersom du syns dette var interessant og ønsker å høre mer, er det bare å ta kontakt for en demo av hva som skal til for å komme i gang, og hvilke muligheter som finnes.
Commenti